Nedir bu arttırılmış gerçeklik, UNITY VUFORIA?

Unity- Vuforia

    Unity Vuforia, çeşitli donanımlar üzerinde kullanılabilen, güçlü takip özelliği ve yüksek performansa sahip, Arttırılmış Gerçeklik (AG) ve Karma Gerçeklik (KG) uygulamaları yapmanıza olanak tanıyan bir platformdur. Unity, Vuforia ile tamalandığında tut-ve-bırak şeklinde çalışabileceğiniz bir iş akış sistemi ile Android ve IOS cihazlarınızda kullanabileceğiniz görüş uygulamaları ve oyunlar yaratmanızı sağlar. Vuforia ile oluşturulan uygulamalar İşaretçi-tabanlı Takip ve İşaretsiz Takip olmak üzere iki farklı konsept üzerine kurulmuştur

     İşaretçi-tabanlı Takip konseptinde çeşitli resimler ya da nesneler işaretçi olarak tanımlanırlar. Daha sonrasında ise cihazların kameraları onları gerçek hayatta tanıdıklarında, çeşitli sanal içerikleri tanımlanan işaretçinin gerçek hayattaki konumuna göre ayarlayıp oranladıktan sonra, işaretçinin kamera görüntüsünün üzerine yerleştirir. Bu konsept arttırılmış gerçeklik, karma gerçeklik uygulamalarında sıkça kullanılır. QR kodlar, fisiksel yansıtıcı işaretçiler, resim hedefler ve 2 boyutlu etiketler bu konsepte en çok kullanılan işaretçi tipleridir. 

       İşaretsiz Takip konsepti ise GPS'lerde, ivme ölçme aletlerinde, denge çarklarında ve daha karmaşık resim işleme algoritmalarında, sanal nesne ya da bilgilerin gerçek ortamlara yerleştirilmesinde kullanılır. Bunlar çoğunlukla konum ya da pozisyon tabanlı uygulamalardır. 

          Bu projede,  İşaretçi-tabanlı Takip konseptini kullanan arttırılmış gerçeklik uygulaması yaratmak için Unity Vuforia platformu kullanılmıştır. Karanlıkta parlayan boyamalar resim hedefler olarak tanımlanırken, MAYA programı ile hazırlanmış üç boyutlu fantastik göl mutantı modelleri ise resim hedeflerle eşeleşen sanal içerikler olarak ayarlanmıştır. Bir arttırılmış gerçeklik uygulaması yapmak için temel adımlar aşağıda açıklanmıştır. Hatta, eğer siz de bir AG uygulaması yapmak isterseniz işinize yarayabilecek birkaç kaynağı ve bu projenin demosu olan "Parlayan Kar Tanesi" projesini gösterdiğim Youtube video linkini de aşağıda bulabilirsiniz :-)


  • Resim tanıma için uygun nitelikteki hedef resmin tasarlanması.: İyi bir resim tanıma ve yüksek takip performansı sağlamak için: 
                   - Hedef resim detayca zengin olmalıdır. Ayrıca detay nesneler resmin her tarafına eşit bir                        şekilde dağılmalıdır. 
                   - Resmin arka planı ve nesneler arasındaki kontrastın yüksek olması ve karanlık-aydınlık                       bölgeler ile belirgin olması gereklidir. 
                   - Çim alanı, aynı pencerelere sahip evler gibi tekrar eden desenler olmamalıdır.
  • Üç boyutlu modellerin hedef resim üzerine konumlandırılması. Modelleri fbx. formatında kaydederseniz texture'ları da taşıma imkanınız oluyor.
  • Vuforia projesinin işletim sistemine göre uygulama olarak kaydının yapılması.

Kaynaklar:

-Unity-Vuforia'nın kullanıcılara sunmuş olduğu kaynak. Birçok sorunuzu gidereceğini eminim. Kaynak 1

-Benim birebir adımlarını takip ederek uygulamayı oluşturduğum blog postu. Kaynak 2

-Çok faydalı bir Youtube tutorial. Youtube Vuforia tutorialları konusunda oldukça zengin! Kaynak 3

-Parlayan Kar Tanesi demo proje Youtube linki. Yeeey!




Yorumlar

Popüler Yayınlar