Parlayan Kampüs'ün odaklandığı problemler


Parlayan Kampüs projesi ile, karanlıkta parlayan sistemler oluşturarak Sabancı Üniversitesi kampüs bölgesindeki gece aydınlatması ihtiyacına çevre dostu çözümler getirmek amaçlanmıştır. Projenin odağında temel olarak karanlıkta uzun süre parlama özelliğine sahip boya üretilmesi, daha sonra da üretilen bu boyanın estetik bir biçimde uygulanmasının ardından, arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile birleştirilerek hem enerji kullanımının azaltılmasına katkı sağlamak hem de kampüs sakinlerine yenilikçi bir aydınlatma deneyimi sunmak vardır. 
Projenin baz aldığı problemleri ve iki ana başlık altında toplayabiliriz: 

1.Sürdürülebilir olmayan gece aydınlatması
Aydınlatma şehir yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Aydınlatma olmadan şehrin içerisindeki güvenli ve emin ulaşımı sağlamak problem olurdu.Hem verimli bir şekilde enerji harcayıp hem de doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerini olabildiğince azaltan iyi tasarlanmış bir aydınlatma sistemi şehir yaşam kalitesini herkes için arttırabilecekken, aydınlatmanın uygun bir şekilde tasarlanmadığı taktirde olumsuz etkiler yaratabileceği ortadadır. 
Uzun ışımaya sahip fosfor tozları, sahip oldukları enerji verimliliği ve tasarrufu özellikleri ile, alternatif, çevre-dostu gece aydınlatılmasında kullanımı umut vaat eden malzemelerdir. Bu malzemelerin fosforışıma özellikleri yapılarındaki katkılayıcılardan gelirken, ışıldamaları ise fotoelektronlar tarafından gerçekleştirilir. Son yıllarda bu malzemelerin aydınlatma mekanizmalarının anlaşılması adına sıklıkla bilimsel çalışmalar yapılırken, onların gerçek hayatta kullanıma nasıl aktarılacağına dair çalışmalar malzeme tasarım etmenleri hakkında bilgi verecektir. Bu projedeki motivasyonlarımızdan biri de karanlıkta uzun süre parlayan malzemelerin günlük hayatta kullanımı için tasarım etmenlerini belirlemektir. 

2.Arttırılmış gerçeklik uygulamalarının karanlıkta kullanımı
Çoğumuzun arttırılmış gerçeklikle ilk karşılaşması 2016'da, Pokemon Go ile olmuş olsa da; arttırılmış gerçeklik, cep telefonu oyunlarından, binaların iç mekan tasarım-dekorasyonuna kadar hemen hemen her amaçla, her geçen yıl hayatımızda daha da çok yer etmektedir. Ne var ki, arttırılmış gerçeklik uygulamalarının resim tanıma özelliklerinin sorunsuz çalışabilmesi için uygun miktarda ışığa ihtiyaç vardır. Bundan dolayı da,  arttırılmış gerçeklik uygulamalarının karanlık ortamlarda ne kadar başarılı olduğu tartışmaya açıktır. Bu projeyle bir diğer amacımız da, karanlıkta uzun ışımaya sahip olan malzemelerin arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile birlikte potansiyel kullanımını anlamaktır.




Yorumlar

Popüler Yayınlar